Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 1999 - pril begin

 

De eerste poster

Lia Hector en Fred van Duivenvoorde kwamen met het idee van een Kunst-&Cultuurroute: iedere eerste zondag van de maand zouden alle galeries en ateliers open zijn. Iedere maand kreeg zijn eigen thema - in juli "Middelburg vól-koren". In het wilde weg begon Lia koren uit de regio te bellen en toen Hans de Kuijper, secretaris van het VES, enthousiast reageerde, was hij al snel "thema-trekker".

Een bescheiden werkgroep werd geformeerd. Locaties werden gezocht, koren benaderd, zang- en inzingroosters opgesteld, gastvrouwen gezocht, programmaboekjes gekopieerd en geniet en zo ging op zondag 4 juli 1999 de eerste "Middelburg vól-koren" van start: in de Koorkerk, de Kloostergangen, de Salon der Hedendaagse Kunst, de Graanbeurs en De Drvkkery.

Het eerste programmaboekje

De koren van het eerste uur (en vele zouden vrijwel jaarlijks terugkeren): Capella Veerensis, Foundation, De Meissen, Middelburgs Mannenkoor, Noord-Bevelands Mannenkoor, Provaria, Sea Sound Singers, Musica Cordis, VES en Voci Miste.

Vooral Omroep Zeeland had uitvoerig over het festival bericht en tot verbazing van de organisatoren liepen 's morgens al (het festival begon om 13.00 uur...) talrijke bezoekers met programmaboekjes door de stad.

Rebecca Boogerd opent de eerste "Middelburg vól-koren"

Het eerste optreden was voor "Capella Veerensis" in de Koorkerk - en die zat vol! Zo was het die middag op de meeste locaties. Publiek enthousiast, koren enthousiast. 

Belangstelling in de koorkerk

Na afloop kwam iedereen naar het pleintje bij de Salon voor Hedendaagse Kunst. Tjebbe van Dijk bleek het festival vereeuwigd te hebben in een gedicht.

gedicht Tjebbe van Dijk

In de zon genoten we na van een geslaagde middag en besloten: dit festival wordt een traditie!

Een drankje, een praatje, stoute plannen

Toen de PZC de volgende dag geen woord aan het festival wijdde, leverde dat de nodige verontwaardigde telefoontjes op van bezoekers...

 
Aankondiging in de PZC: