Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2001 - Pinksterfeest

 

Altijd goed weer, die eerste zondag in juli. En toch was er één probleem: veel koren konden niet meedoen, die waren al op zomerreces. In overleg met de Kunst-&Cultuurroute verplaatsten we het festival naar de eerste zondag van juni.

De eerste zondag van juni was in 2001 eerste Pinksteren. Net op tijd ontdekten we dat dan ook het Jazzfestival was in Middelburg. En zo kwamen we uit op tweede Pinksterdag.

Het werd een mooie Pinksterdag. Een héél mooie, zelfs. Het was een weekend geweest met slecht weer, het Jazzfestival was verregend, maar op de maandag knapte het op. Nog geen strandweer, maar de mensen wilden naar buiten en trokken massaal naar "Middelburg vól-koren"! Koren die zich door de menigte belangstellenden moesten worstelen, een dirigent die via een achterdeur een locatie werd binnengeloodst omdat hij door het publiek zijn koor niet kon bereiken...

The Gaggling Ganders Gang

Nu was het ook de moeite waard. Niet minder dan veertien koren namen deel, waarvan Zanggroep Ark uit Breda kwam en UpTight zelfs uit Hoorn! A58 deed voor het eerst mee, evenals The Goose City Singers, The Gaggling Ganders Gang en het Middelburgs Kamerkoor. We hadden de nodige nieuwe locaties moeten zoeken om iedereen onderdak te bieden: de Petrus-&Pauluskerk en de Oostkerk. En na afloop kwam iedereen bij elkaar op het Abdijplein voor het Middelburg Vól-korenlied. Lonne Smit schreef de tekst, Jos Vogel zetten het op muziek, alle deelnemende koren studeerden het in en zo klonk om kwart over vijf uit zeker 450 kelen "Als spreken 't koele zilver is, is zingen 't warme goud!"

Nog een bijzonderheid: in 2001 was de actie "Zing voor vluchtelingen wereldwijd". Aan ieder programmaboekje (en dat waren er 3000!) had de organisatie een zakje zaad van 'vergeet-ze- nietjes' gehecht. Middelburg en omgeving zou kleur bekennen...