Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2007 - Amààài!

Amààài!

En weer was het stralend weer.
Al vanaf half twaalf zag je her en der in Middelburg groepen op zoek naar hun zanglocatie. Ze hadden er zin in.
Zij behoorden tot de gelukkigen die we hadden kunnen toelaten: vijftig koren konden we gebruiken, 88 meldden zich aan. Loting wees 44 deelnemers aan, terwijl er zes een wild card kregen. Zo konden we bv. Cantare (sinds aflevering 2 jaarlijks van de partij) en het Brugs Vocaal Ensemble (voor het predikaat "internationaal") toch een plekje geven.


Toen bleek dat we voldoende locaties beschikbaar hadden, kwam de wachtlijst aan de beurt: uiteindelijk zouden 64 koren optreden. Een nieuw record!
45% van deze koren kwam uit Zeeland, 27% uit Zuid-Holland, 23% uit Brabant, 3% uit Utrecht en 2% uit België. Hiervan waren zestien koren voor het eerst van de partij.

 

 

De negende editie werd geopend door wethouder Frank Streng. Niet alleen sprak hij enige toepasselijke woorden: hij voegde zich bij ElPio dat klaarstond om op te treden en zong het openingsnummer mee!

 

 

Het werden weer twee memorabele dagen met vele hoogtepunten. Hieronder wat krenten uit de pap, maar we zijn ervan overtuigd dat iedere bezoeker zijn eigen lijstje met hoogtepunten heeft:

  • de jeugd was sterker vertegenwoordigd dan voorgaande jaren. Het nieuwe jongerenkoor Lacoda (Vlissingen) trad hier voor de eerste keer op (en dat meteen voor 800 enthousiaste toeschouwers!);

  • ook de jaarlijkse popclinic (voor jongeren tussen 13 en 18) had meer body gekregen, doordat Emma, een stagiaire van ROC Zeeland, een aantal weken met hen had geoefend;

 

 

  • de locatie Doopsgezinde kerk bleek te klein voor het Westkappels Koor, althans: voor het publiek, want iedereen wilde dit optreden in klederdracht meemaken;

  • voor de roerganger van de rondvaartboot had met zijn oude vrienden, de Katwijkse Roergangers, wederom dikke pret in de Middelburgse grachten;

  • de zwaluwtjes boven het Hofje Onder de Toren toonden zich in hun sas met de optredens en pasten het ritme van hun vlucht aan bij de liederen;

  • ook in Middelburg blijkt het genre popkoor wortel te hebben geschoten: X-stream wist een groot publiek aan zich te binden!

  • het VES verleidde het publiek tot het meezingen van "Droomland", waarbij ook de kunstfluiter in dat publiek zich niet onbetuigd liet!

En dan was er onze Belgische gast. We hadden een Gentse dirigent uitgenodigd en zijn verbazing klonk door in het "Amààài!" waarmee hij ons na afloop begroetten: zoveel koren, zoveel publiek, zoon enthousiasme, zoveel inzet! Hij was diep onder de indruk en gaat proberen een dergelijk festival in Gent gestalte te geven. We gaan er meer van horen!

 

 

Uit de pers:
Klik op de krantenknipsel om deze in een nieuw venster te bekijken.