Editie 2009 - Impressie
Niet vergeten...
nlende

Impressies van Middelburg Volkoren

Aangezien de filmploeg uit Limburg wegens omstandigheden helaas had afgezegd, werd er gevraagd of ik misschien zin had om een verslagje en wat foto’s van Middelburg Volkoren te maken.
Nu heb ik geen verstand van muziek en ik maak ook altijd alleen maar kiekjes maar het leek mij toch wel leuk om te doen, ziehier dit verslag.

Zaterdag

11.45 Aankomst op de markt. Net te laat voor de opening, maar wel op tijd om een swingend optreden van popkoor BSUR uit Breda mee te maken. Ze zingen “Why‘s my life so boring” maar daar hebben de koorleden zo te zien geen last van . Er is al aardig wat publiek op de been.

 

Daarna op weg naar het abdijplein. Overal word nog opgebouwd en staan velden lege stoelen.

 

In de Koorkerk wordt ook al gezongen. Hier klinken de diepe klanken van het Zeeuws mannenkoor uit Goes. Ook hier is het publiek al voltallig aanwezig en geniet zichtbaar van het gezang.

 

In de Kloostergangen van het Abdijcomplex word nog ingezongen en terwijl stoelen klaargezet.

 

Hierna het Abdijplein op. Ook hier word er nog druk gebouwd op het podium. Alle koorleden van Xing lopen met onderdelen voor het podium te sjouwen.

 

13.00 Om 13.00 start het programma op het abdijplein met Bes’Tof uit Wateringen. Een vrolijke show met Afrikaanse liederen waaraan speren en fleurige Afrikaanse doeken kleur geven. Jammer dat het publiek het abdijplein nog niet gevonden heeft.

 

13.15 Terug naar de kloostergangen.

Kippenvel niet van de kou maar van het prachtige meerstemmige, a capella gezongen, volgens mij Italiaanse nummer van Vocaal Ensemble Pur Sang. Prachtig!

 

13.45 In de Gasthuiskerk staat een sterk mannenkoor te zingen. (Mannenkoor Gouda’s Liedertafel) Het eerste nummer dat ik hoor is rustig. Maar het volgende nummer gaat over een Engelse Katie en is een spontaan meerstemmig nummer. Mooi gezongen ook. Hier is al veel publiek, in de kerk zitten veel mensen en de hal staat ook helemaal vol.

 

14.00 In de Lange Delft staan daar ineens 9 meisjes enthousiast te zingen midden tussen het winkelend publiek. Waarschijnlijk niet aangemeld bij Middelburg Volkoren, maar hebben er duidelijk veel plezier in.

 

14.15 Smartlappenkoor C’est la vie staat op de Markt te zingen. Dat er toch nog zo veel vrolijks over zoveel ellende valt te zingen. Alleen de outfits trekken al veel publiek, prachtig om te zien. Had ik deze dames al niet eerder ergens in de stad gezien?

 

14.25 Op naar de Spot, want daar ben ik nog nooit geweest, leuk zaaltje, mooie verlichting en lekker dat volkorenbrood op de bar. Het koor dat staat te zingen,Joro Choir uit Kloosterzande, ziet er prachtig uit in het licht van de lampen.

 

Zo nu eerst een lekkere Hertog Jan, want daar ben ik nu wel aan toe. Kan ik mooi de wisseling van de koren bekijken. Na de dames in roze en zilver komen er nu allemaal jonge dames op. Het is Popkoorn uit ons eigenste Middelburg. Nu ik goed kijk herken ik er een paar van de Lange Delft. Ze zijn stik enthousiast en kunnen hartstikke leuk zingen.

 

14.45 Na de Spot ga ik weer op weg naar het Abdijplein, hee daar heb je die mooie dames ook weer.

 

want daar is Bes’Tof weer aan het zingen en die komen uit mijn geboorteplaats dus die krijgen wat extra aandacht. Die aandacht verdienen ze ook wel want ze kunnen goed zingen en hebben leuke nummers.

 

Gelukkig heeft het publiek het abdijplein intussen ook gevonden. Het volgende koor, popkoor en ensembles De Voices uit Fijnaart, staat in afwachting van hun optreden mee te swingen op de muziek van Bes’Tof.

 

15.30 Knock on Wood staat in de kloostergangen te zingen. Engelenstemmen, mooi in harmonie met elkaar. Een genot voor het oor! En dat met maar 4 dames a capella.

 

15.50 Nog even in de koorkerk naar S.E.R. geluisterd en toen naar de Petrus en Paulus.

 

Daar schijn ik net een prachtig optreden van het Zeeuws Byzantijns koor te hebben gemist. Nog wel een foto kunnen maken. Hoor dat het erg goed was.

 

Maar goed, ik kom voor shantykoor De Dekzwabbers want in dit genre heb ik nog niets gehoord en het leek mij wel vrolijk. Het is inderdaad vrolijke zeemansmuziek en –liedjes. We mogen mee roeien en deinen. Graag zelfs.

 

16.00 Terug naar het abdijplein. Daar aangekomen hoor ik een lekkere vette rock. Xing staat daar het hele plein op zijn kop te zetten met geweldige muziek en zang.

 

De dirigent heeft een leren broek aan wat op veel dames indruk maakt, maar ook het koor zelf ziet er erg rocky uit.
Het publiek is laaiend enthousiast. Na nog een paar toegiften volgen nog een aantal koren die ter afsluiting allemaal nog een nummer zingen.
Ik denk dat ik verzadigd ben want ik neem het allemaal niet meer zo op. Ik schiet nog wel wat plaatjes maar schrijven is er niet meer bij.

Ondanks dat ik eigenlijk niet van koormuziek hou vond ik het toch een hele leuke dag en heb ik veel moois gehoord ( en gezien).
Maar ik ga nu lekker naar huis, een kopje thee zetten en lekker op de bank.

 

Adriënne Peeters