Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2012 - 3-dagen

Middelburg VÓLkoren 2012


Vrijdagavond 1 juni

Om 20.00 uur opent Gedeputeerde Kees van Beveren het festival, dat voor het eerst in haar bestaan een vrijdagavondprogramma kent!
Op het Abdijplein staan twee podia. Op één ervan zingen de Sea Sound Singers en Seaside Rendez-vous, en op het kleinere podium ernaast speelt de band Rose Motion tussen de kooroptredens door.
Als het donker wordt en de lampjes aangaan op het plein, ziet het er heel sfeervol uit.

 

Zaterdag 2 juni

Om 12.00 uur geeft Aty Harwijne, de gastvrouw van het Abdijplein, het startsein voor het begin van de optredens. Vocal Sounds uit Goirle mag het spits afbijten.
 In de stad is het dan al gezellig druk. Wij hebben een rondje gereden om de beachvlaggen bij de locaties te plaatsen, en we zien al op diverse plaatsen bussen staan uit Zuid-Holland en Brabant, en er lopen veel dames en heren in dezelfde kleur kleding, dat ziet er zo leuk uit!
Intussen hebben de medewerkers van de werkgroep al heel wat werk verricht: het afleveren van apparatuur op de diverse locaties, collectebussen plaatsen, gastvrouwen voorzien van hoedjes van Hanny Mallekote, koffiekannen vullen, folders neerleggen en zijn de toiletten schoon?

Als ik een paar uur later een rondje fiets, bezoek ik een paar bijzondere plekjes:
- in het kleine Engelse kerkje zingt het Roosendaals Kamerkoor,
- in het Theater Zeelandia staat de Zanggroep Melody en, heel speciaal:
- in het Zeeuws Archief kan ik over de balustrade heel diep de kelder in kijken naar het optreden van de dames van de  a-capella groep Vocal Group Timeless.

 

zaterdag001

 

Om 16.45 uur stroomt het Adbijplein vol voor de samenzang en breekt de zon door!
Een aantal koren zingen twee meezing-nummers en de stemming zit er goed in, er wordt volop meegezongen!
Hoe druk het is, zie ik als ik met de andere werkgroepleden tussen de mannen van het Veerse Scheepstuig op het podium mee sta te zingen en we zo de zaterdag van het festival vrolijk afsluiten!

 

Zondag 3 juni

30 mm regen was er gevallen vannacht. Deze dag zou de koudste zomerdag in 27 jaar worden. Kortom: alle ingrediënten voor een verregend korenfestival…
Toch viel dat uiteindelijk erg mee! In de loop van de ochtend werd de regen minder. De koren zochten waar mogelijk een afdakje om onder te zingen, wanneer ze op een buitenlocatie zongen.

 

Image1

 

En het publiek liet zich niet intimideren: de binnenlocaties stroomden vol als vanouds en de buitenlocaties moesten het hebben van de diehards onder de plu.
Akkoord, er ging wel eens wat mis: de bus met de helft van Vocalicious viel stil met panne en de rondvaartboot bleek geen geschikte locatie voor De Rodonis. Maar improviserend werden oplossingen gevonden: de schipper van de rondvaartboot liet De Rodonis op zijn terras zingen en Vocalicious kon met Frauenchor ARION 1970 ruilen en zodoende wat later optreden. Met een spetterende show, trouwens!

Er was weer veel te genieten vanmiddag. Het wereldmuziekkwartet Rusalki zwierde door de binnenstad, in de Petrus-& Pauluskerk werd een gospelfeest gebouwd, het Bachkoor BWV trok meer bezoekers dan de Doopsgezinde kerk kon herbergen. A58 bleek ook in de Hofpleinkerk uit de voeten te kunnen, het VES vermaakte zijn publiek in het Zeeuws Museum, Sociëteit De Vergenoeging bleek andermaal een prima locatie en De Klikoos hadden de lachers weer op hun hand. Het Westhoeks Mannenkoor bracht de stemming er lekker in op het Abdijplein, Tourdion toonde aan dat het Klein Abdijplein een prima akoestiek heeft, Popkoor Dazzl trok verrassend veel bezoekers en Voice Over bleek andermaal meer dan een doorsnee koor te zijn.

Na afloop op het Abdijplein trotseerden nog zo’n duizend bezoekers de regen.

 

Image2

 

Ze zagen van onder hun paraplu Popkoor Divers, Shantykoor De Kanaken, MOVE, Zeevrouwenkoor Oog Tij en Popkoor X-Stream het festival op waardige wijze afsluiten – hun meezingers vonden veel bijval. Evenals de mededeling van de wethouder van cultuur, dat de gemeente Middelburg VÓLkoren een warm hart toedraagt. Niet alleen de gemeente trouwens: de collectebussen bleken € 500 meer te bevatten dan vorig jaar!

 

Image3