Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2014

Verslag openingsavond Middelburg VÓLkoren vrijdag 30 mei 2014

Feestelijke start

In 2013 vond er op de vrijdagavond een feestelijk openingsconcert op het Abdijplein plaats, vanwege het vijftienjarig jubileum van ons festival. Brrrrr, wat was het toen koud – de zomer liet dat jaar lang op zich wachten. Lees het verslag daarvan elders op deze site.

Zeeuwse start

Nu in 2014 wilden we het festival toch ook weer op een speciale wijze openen. Dit keer kozen we als locatie daarvoor de Nieuwe Kerk, zodat we niet afhankelijk waren van het weer. En wat denk je? Nu scheen heel mooi een zonnetje door de kerkramen naar binnen; heel anders dan vorig jaar…

De kerkzaal was redelijk gevuld met ongeveer 200 bezoekers.

Om het Zeeuwse gevoel van het festival te benadrukken hadden we als gasten uitgenodigd: de Zeeuwse zangeres Marjon van Iwaarden en het Grootkoor Zeeland.

Hier volgt een samenvatting van die openingsavond.

Na een korte openingstoespraak van onze voorzitter Klara Venema ging de avond van start.

image001 

 

Opening door Marjon van Iwaarden

Wat is er toepasselijker dan een zangfestijn als MVK ook echt zingend te openen?

Welnu, dat is precies wat Marjon deed. Ze zong twee eigen liederen, getiteld ‘Er is altijd wel iemand’ en ‘Spreek vrij’ en werd daarbij begeleid door gitarist Sander Bosselaar. Op leuke wijze praatte ze die songs aan elkaar en bij dat laatste lied werd ook het publiek actief betrokken: ‘…zeg me wat je wilt van mij…’ was een terugkerende frase die het publiek en het aanwezige koor mee moesten zingen. Nou, dat deden we dus vol overtuiging. Een heel mooie start, zo samen zingend met elkaar!

Grootkoor Zeeland

De rest van de avond zou worden verzorgd door het Grootkoor Zeeland. Een koor bestaande uit 120 zangers en zangeressen uit Zeeland. Het Grootkoor zong in totaal 12 liederen, afwisselend gedirigeerd door Nan van Groeningen en Etty van der Mei.

Op de vleugel begeleid door Rob van Dijk (ja, broer van Louis). Voor een paar koorliederen toog Rob naar het grote orgel, via allerlei deurtje, trapjes en gangetjes…

Het viel me toen weer op dat deze kerk de perfecte locatie is om met een mooi groot koor te zingen. De akoestiek werd schitterend benut en ‘volgezongen’ om het zo uit te drukken. De mooie klank vulde de ruimte volledig.

Naast het koor stond ook Rob regelmatig in de spotlights: enkele liederen waren door hem voor het koor gearrangeerd, en verder ging hij helemaal los tijdens zijn improvisaties op de vleugel en natuurlijk op het majestueuze kerkorgel van de Nieuwe Kerk!

Het voert te ver om hier alle liederen te noemen en van commentaar te voorzien, maar enkele wil ik er toch wel even uitlichten.

Het eerste lied samen met het Grootkoor was eigenlijk onvermijdelijk: Het Zeeuws Volkslied. Grappig detail daarbij was dat per abuis het derde couplet niet op het programmablaadje was afgedrukt, maar dat toch ruim de helft van de aanwezigen dat derde couplet zonder probleem uit het hoofd zong!

Nan dirigeerde het koor o.a. in het mooie lied ‘Adoramus’ van Th.Dubois.

Wat een overweldigende koorklank heeft dat Grootkoor toch.

Etty dirigeerde o.a. een vlot lied ‘O for the wings’ van F.Mendelssohn. Dit lied sprak me erg aan vanwege de afwisseling tussen mannen, dames en het totale koor. En natuurlijk het frivole pianospel van Rob.

image002

En nu we het toch over Rob hebben… hij improviseerde op het grote orgel rondom het bekende lied ‘Rule Brittania’ en later op de avond ging hij zelfs zo ver, dat hij aan bestuursleden van MVK vroeg of zij titels van songs van de Zeeuwse popgroep BLØF wilden noemen die hij dan mee zou nemen in zijn Zeeuwse improvisatie. Hij maakte er echt wat moois van en ik het thema van ‘Hier aande kust’ kwam er als een rode draad doorheen, net als ‘Zomer in Zeeland’… - en dat op het orgel dus.

Ik moet ook nog een bijzonder lied vermelden, getiteld ‘Domine Salvam Fac’, dat speciaal geschreven was ter ere van oud-koningin Emma. Nan vertelde daar dus de achtergrond van – altijd interessant.

O ja, Nan en Etty ontkwamen er ook deze avond niet aan: een duet!

Gepusht door 120 koorleden konden zij niet anders dan zelf de solistenmicrofoon ter hand te nemen. (Maar eerlijk gezegd: volgens mij genieten ze daar juist wel van hoor). Ze zongen dus samen als duet ‘Perhaps love’ .

image003

Na weer een blokje prachtige koorzang ging Rob opnieuw improviseren, nu op de piano. Het publiek mocht titels roepen en daarmee ging hij aan de slag – met tien vingers op die witte en zwarte toetsen. Wat kan die man spelen! Ik herkende o.a. ‘Les miserable’ en ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘De klok vanArnemuiden’….

De avond liep ten einde. Het grootkoor sloot af met het toepasselijke lied ‘Friends Forever’ van G.Bizet. Voorzitter Klara bedankte iedereen en overhandigde drie schitterende boeketten…

Bijna vergeten: er was op die avond ook nog een moment speciaal voor het publiek!

Op het programmablaadje stond een canon afgedrukt, ‘In Cantu Populorum unico’ en dat werd

o.l.v. Nan met alle aanwezigen even ingestudeerd en daarna perfect uitgevoerd.

De vertaling van dat lied luidt: “In de muziek zijn alle mensen één”. 
Een mooie slotzin voor een mooie start van Middelburg VÓLkoren Editie 2014

 


Verslag zaterdag 31 mei 2014

 

Wat een prachtig weer hadden we voor de eerste dag van ons korenfestival dit jaar!

Op de site kunt u het verslag van het openingsconcert op 30 mei lezen, waarin het Grootkoor Zeeland met hun koorzang het festival officieel heeft geopend.

Voor deze zaterdag waren er in eerste instantie 84 koren ingeroosterd maar het Hemelvaartweekend gooide voor veel koren roet in het eten: koorleden niet beschikbaar of de dirigent had een weekendje vrij.

Uiteindelijk hebben er 69 koren deelgenomen en hebben we genoten van het feit dat er met de nieuwe locaties erbij, op 26 plaatsen in de stad koorzang weerklonk.

Elk koor heeft minimaal twee optredens verzorgd, en door de opengevallen plaatsen in het rooster zijn er zelfs koren die zich driemaal konden laten horen!

In totaal zijn er 152 concertjes gegeven. Jammer dat er koren besloten hun optreden af te zeggen, op locatie, omdat ze de benodigde apparatuur niet voldoende vonden. Maar ja, het verloopt nooit helemaal vlekkeloos. Ook voor ons blijft het tot op het laatste moment spannend of alles verloopt zoals wij het voorzien hadden.

Gelukkig hebben veel koorleden en bezoekers hun waardering uitgesproken voor de organisatie en het  gebrachte programma.

Het podium op het Abdijplein, mede gesponsord door het Jazzfestival dat aanstaand weekend plaatsvindt, was de plaats waar Popkoor X-Stream het eerste optreden verzorgde en daarmee het festival opende.

Veel nieuwe koren hebben we gezien en ook oude bekenden. Bezoekers zijn heel gericht met hun plattegrond en rooster op pad gegaan en dat was aan de infostands op het Abdijplein en aan de Markt goed te merken.

Onze vrijwilligers en de werkgroep hebben veel mensen te woord gestaan en er alles aan gedaan om alle vragen te beantwoorden.

De kerken rond het Abdijplein hebben zich opnieuw kunnen verheugen in een massa bezoekers waardoor er soms de nodige opstoppingen ontstonden.

Van de jongste koorleden van Louise’s schoolkoor tot de oudste koorleden, ze hebben er weer een feest van gemaakt.

image001

Omroep Zeeland heeft ook deze zaterdag op een aantal locaties gefilmd en deze uitzending was te zien op maandagavond in het programma “Editie 2014”.

Het gaf een prachtig beeld van de bezoekers, de koren en de sfeer in de stad. ( Niet gezien? Via “uitzending gemist” kunt u “Editie 2014” van maandag 2 juni vast nog wel bekijken.)

De Middelburgse ondernemersvereniging had wederom een podium op de Markt gesponsord en daarop hebben tal van koren hun kunnen laten horen. Veel bezoekers hebben daar heerlijk gezeten en staan luisteren: de sfeer was er geweldig. Veel bezoekers hebben vanaf het terras onder het genot van een drankje en een hapje zitten luisteren.

Overal zongen bezoekers mee met bekende liederen of lieten zich verleiden door de koorklanken om mee te swingen.

In de rondvaartboot heeft Muiterij Kantje Boord hun shantyliederen over het water doen schallen. Ze waren prima te horen en te zien, een prachtige locatie en een uitstekend optreden.

Niet alleen bezoekers maar ook koren hebben naar elkaar geluisterd en van elkaars kunnen genoten. Dat is een mooi voorbeeld waartoe Middelburg VÓLkoren uitnodigt. Geen wedstrijd maar puur genieten van al die mooie klanken.

Vocaalensemble Pur Sang heeft heel spontaan een gat in ons programma opgevuld in de Kloostergangen. Al hadden de koren daar zo nu en dan wel last van de bas van het Abdijplein, zij wisten zich toch prima te handhaven.

De afsluiting op het Abdijplein om kwart voor vijf was een feest der herkenning. De meezingers die de koren ten gehore brachten, zorgden voor een prettige, feestelijke sfeer en iedereen kon meedoen. Scharretjoe was ook dit jaar de hekkensluiter en eigenlijk hadden we af moeten sluiten met “We gaan nog niet naar huis, nog lange niet”; maar ja aan alle leuke dingen komt een eind.

We hebben veel hartverwarmende reacties gekregen van bezoekers, van koorleden en ook wijzelf van de organisatie hebben met volle teugen genoten van de voorbereidingen en van het festival zelf. En daar doen we het voor!

image002

 


 

Verslag zondag 1 juni 2014

 

Topdag!

Zondag 1 juni, het weer is wisselend bewolkt, maar het blijft droog. Geen strandweer, ideaal voor Middelburg VÓLkoren!

Kwart over tien verzamelen de vrijwilligers zich op het Abdijplein; we spreken de taken door en ieder gaat aan de slag. Stoelen klaarzetten op buitenlocaties, piano’s bezorgen, beachvlaggen plaatsen. Rond elf uur kunnen we de eerste deelnemers verwachten.

Dachten we, maar terwijl in de meeste kerken de kerkdienst nog bezig is, beginnen de eerste koren al te arriveren. We kunnen nog net een koor ervan weerhouden de Nieuwe kerk binnen te stappen en de dienst te verstoren…

De gastvrouwen en –heren (wat zouden we zonder hen moeten beginnen?) melden zich op het Abdijplein en zoeken, met een feestelijk hoofddeksel van Atelier Hoed Gezien, hun locatie op.

zonimage001

In een rustig hoekje staat al een koor in te zingen en ze trekken meteen bekijks. Iedereen heeft er zin in, de sfeer is prima en we zien zelfs al toeschouwers verschijnen. Vanaf twaalf uur wordt op de meeste locaties ingezongen, maar ook daar is al publiek voor…

Om kwart over twaalf start Zezam aan een workshop coaching, half een is het eerste optreden op de Markt door In Between en om een uur beginnen de optredens op de andere locaties. Oud Bruin & Jong Belegen trekt veel bekijks in de rondvaartboot, maar eigenlijk is het op alle locaties direct al druk. En wanneer in de loop van de middag het zonnetje doorbreekt, zijn alle ingrediënten voor een gezellig zangfeest aanwezig.

De koren zetten hun beste beentje voor. Buiten het centrum moeten ze wat extra moeite doen om publiek te trekken. Vocalgroup Charmony bedenkt een list: ze beginnen midden op straat te zingen en als ze voldoende publiek verzameld hebben, nemen ze de mensen mee naar hun podium in Atelier V. Andere koren hebben ondertussen zoveel bekendheid dat de locaties het publiek amper kunnen verwerken. Hofpleinkerk, Koorkerk, Nieuwe kerk, er kan af en toe geen kip meer bij! Bij de Doopsgezinde kerk staat het publiek tot buiten voor de optredens van Bachkoor BWV. Het publiek weet ook nieuwe locaties als Kloveniersdoelen, ABS en Verpleeghuis Willibrord te vinden. De bewoners van het Gasthuis beleven een geweldige middag en blijven tot het laatst geboeid luisteren naar het optreden van Viva la Musica! Dirigenten die met twee koren deelnemen spoeden zich van de ene naar de andere locatie. Op de Markt is het héél gezellig: alle stoelen voor het podium bezet, alle terrasjes bomvol.

zonimage002

Bij de infostand komen verschillende toeristen informeren naar de data van editie 2015, dan kunnen ze alvast hun vakantie bespreken! Anderen reageren enthousiast als ze toevallig met het festival geconfronteerd worden. Voor een Duitse toeriste levert dit festival het doorslaggevende bewijs dat Nederlanders weten hoe het leven geleefd moet worden…

De afsluiting op het Abdijplein weet de geweldige sfeer vast te houden. Achtereenvolgens Oud Bruin & Jong Belegen, Ritmisch Koor Dinteloord, Bittere Tranen en het Westkappels Koor brengen nog enkele (meest Nederlandstalige) meezingers,

zonimage003

waarna burgemeester Harald Bergmann het festival officieel sluit en we tot slot met het Westkappels Koor het Zeeuws volkslied zingen. ‘Geen dierder plek’ – wanneer zal het voor het laatst zo massaal zijn meegezongen? Kippenvel!