Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2015 - Om in te lijsten…

MIDDELBURG VÓLKOREN 17DE EDITIE: Zaterdag 6 en zondag 7 juni 2015

 

Al vanaf vrijdagmorgen 5 juni waren werkgroep leden in touw om alles in gereedheid te brengen en de locaties te voorzien van de benodigde attributen.

 zatimage002

 

Op zaterdagmorgen nam Theaterkoor Bon Ton om tien over twaalf het eerste optreden voor haar rekening in de Hofpleinkerk. Om daarna om half een met Rob van der Meulen als coach, tevens de eerste masterclass uit te voeren. Op dat tijdstip startten in alle 29 locaties verspreid door de stad de andere koren hun optredens: levensliederen, religieuze liederen, popsongs, shanty, er was veel om van te genieten.

 

Het mooie weer; blauwe lucht, heerlijk zonnetje en de al talrijke bezoekers in de stad gaven meteen een feestelijk gevoel. Op de Markt zaten de terrassen nagenoeg vol, geen stoel bleef onbezet.

zatimage004 

 

Koren met vier, maar ook met 132 leden, koren uit Middelburg, de best vertegenwoordigde plaats maar ook uit Enter, ongeveer 272 kilometer reizen!

 

Uit Noord Brabant kwamen de meeste koren deze editie, 63 stuks. En de populaire koren waren veruit in de meerderheid. Onder de bezielende leiding van hun dirigenten gaven zij acte de préséance.

zatimage006zatimage008zatimage010

 

Niet alleen in de rondvaarboot waar Les Bon Vivants et Les Belle Fleurs hun liederen over het water lieten schallen maar ook op een Hoogaars aan de Rouaansekaai, aanwezig vanwege hun jubileum en de watersportdagen in de haven, zongen Voices in Harmony, BonTon, Zeemanskoor Deining en Popkoor Dazzl. Op de wal het publiek, genietend van het geluid en de zon.

zatimage012 

 

Ook in de donkere crypte onder de Abdij was er licht en muziek, een prachtig contrast waar Chestnut alle zitplaatsen bezet wist.   zatimage013

 


Przjazn en Stacked hadden hun debuut op dit festival, het Walchers mannenkoor was voor het eerst aanwezig maar er waren ook koren die al meerde jaren hun opwachting in Middelburg hebben gemaakt.

 

Looft den Heer de Meern viert dit jaar hun 95 ste jubileum, Mannekoor Sjaloom hun zilveren jubileum, Popkoor X-stream hun tiende, Liedertafel “Echo de duinen”en TAVENU gaan al tachtig en 85 jaar mee!


De Sea Sound Singers zijn opnieuw afgelopen jaar in de prijzen gevallen met hun koorzang, jammer dat we hen maar 1x hebben konden horen deze dag.

zatimage016

 

zatimage018De stroomstoring die een gedeelte van de Lange Delft en omgeving trof heeft gelukkig niet voor roet in het eten gezorgd, de koren waren flexibel genoeg om a capella hun optredens te verzorgen en zich voldoende te laten horen aan het massaal toegestroomde publiek. Ook kamerkoor Renasciate, wat zich voor een dilemma geplaatst zag vanwege de toegankelijkheid van hun locaties aan de Dam, verplaatste hun optredens naar buiten in de Isabellagang.

 

Omdat we voor deze editie van Middelburg VÓLkoren voor de zaterdag 144 aanmeldingen hadden waarvan we 103 koren in eerste instantie hadden geplaatst, was er ook een programma op de zaterdagavond op de grote podia van het Abdijplein en de Markt. Daar zongen afwisselend KINDaMAGIC, Zanggroep Cadans, Vocal Sound, Scharretjoe, Pop4Shore! , en met hun theaterkostuums: Zjo!On.

zatimage020

zatimage022 

 

Kortom, opnieuw een geweldig feest met alle aanwezige koren, de altijd bereidwillige gastmensen, kosters, beheerders, de mannen van Tjoonk, werkgroep leden en vrijwilligers. Bedankt!


 

Zondagmorgen 9.30 – briefing van de werkgroep en iedereen gaat aan de slag. En weer is het prachtig VÓLkoren-weer: droog, een zonnetje, maar niet te warm.

zonimage001

We brengen de Markt en de Vismarkt in gereedheid, bezorgen nog wat beachvlaggen en wachten op de koren die komen gaan. Rond 10.00 uur zie je de eerste komen, bussen lossen hun vrachtje en langzaamaan vullen de straten en de terrasjes zich met koorzangers. De zon blijft schijnen, de sfeer is ontspannen, men heeft er zin in! Toeristen melden zich bij de infostand en beseffen dat ze met de neus in de boter vallen door juist vandaag hun bezoek aan Middelburg te plannen. Ze zullen al die monumentale gebouwen van binnen kunnen bewonderen!

De gastvrouwen en –heren melden zich bij de infostand waar Hanny Mallekoote (van Hoed Gezien) hen van een passend hoofdsiersel voorziet. En niet lang daarna hoor je alom koorklanken: het inzingen is begonnen. Om 12.00 uur verricht Seaside Rendez-Vous de aftrap op het Abdijplein. Het openings-concert duurt een uur en trekt direct veel publiek. Daarna beginnen op alle locaties de optredens en is het spel op de wagen. In een stampvolle Engelse kerk ervaart Cantando hoe het publiek hen in de armen gesloten heeft, het Westhoeks Mannenkoor bouwt zijn feestje in de rondvaartboot en Alauda Vocalis laat het publiek in de Kloostergangen kennis maken met Spaanse componisten. Con Grazia showt tijdens het optreden in de crypte (wat een prachtige locatie!) de sieraden van Anne de Kam en ODI treedt met duidelijk plezier op op de Vismarkt. Gospelkoor Glorify swingt in de Hofpleinkerk en daarna geeft Sheborim onder de nieuwe dirigente blijk van hernieuwd enthousiasme. Bright Light brengt sfeer op het Klein Abdijplein en de stippeltjesjurken van The Roosettes toveren een lach op ieders gezicht.

zonimage002

De Sterrenwacht blijkt een fantastische locatie, die al gelijk veel publiek trekt. Publiek dat geniet van het Theaterkoor Close Up, maar ook zonnevlekken mag bekijken… In de Nieuwe kerk maakt de Zang-en Muziekvereniging Windkracht Vier grote indruk met wereldmuziek, maar bij de buren in de Koorkerk laat ook het Musical- en Popkoor Delft zich bepaald niet onbetuigd!

De optredens op de hoogaars (we werken samen met de Stichting Behoud Hoogaars) zorgen voor mooie plaatjes, evenals die in de tuin bij De Pagter Antiek & Interieur.

 

zonimage003  De immer enthousiaste Annalisa Schmad weet Voice Over tot grootse prestaties te bewegen (en het publiek tot een staande ovatie) en Lezzom laat in een stampvolle Doopsgezinde kerk zien dat er nog steeds groei in zit.

 

KAT reikt in zijn optredens met Amicante naar grote hoogte met liederen van Scandinavische componisten.  zonimage004

 

De zanggroep BrosZ treedt voor het eerst voor het voetlicht (met zeer origineel repertoire); de dames van Popkoor 2Gether hadden hier eerder gezongen in het begin van deze eeuw, toen ze nog het kinderkoor De Babbeliekes vormden… Christian, onze stagiair, is als ‘vliegende kiep’ zijn gewicht in goud waard en Robin, de man van het geluid op het Abdijplein, werkt zich een slag in de rondte. Kortom: het is Middelburg VÓLkoren zoals we dat kennen – de stad bruist, het publiek geniet, de terrasjes zitten vol en om iedere straathoek wachten nieuwe verrassingen. We sluiten de middag af op het Abdijplein met een toegift van Popkoor Papermoon, het ensemble Da Capo (voor de tiende keer te gast!), Popkoor 2Gether en Zanggroep Cascade die er met haar meezingers een Brabants feestje van maakt. Waarna de voltallige werkgroep van Middelburg VÓLkoren met burgemeester Bergmann het podium bestijgt om Hans de Kuijper, de scheidende secretaris toe te zingen.

zonimage005

Het publiek zingt uit volle borst mee en de verrassing voor Hans is volkomen. Een middag om in te lijsten!