Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2017 Verslag

image002image001         image004

 

Editie 2017 : Na regen komt zonneschijn!

We kunnen terug kijken op een schitterend Middelburg VÓLkoren 2017!

Verslag zaterdag 3 juni

Op zaterdagmorgen, voor aanvang om half negen, een regenbuitje waarvan de voorzitter toch wat zorgelijk werd; kregen we daarna het mooie weer waar Zeeland om bekend staat!  

De werkgroep had nog even de handen vol maar al lang voor de inzingtijden zagen we de koren, in hun feestelijke kledij, én de toeristen, die voor het Pinksterweekeinde naar Zeeland waren gekomen in groten getale de stad inkomen. Dat leverde ook wat vervelende bijkomstigheden op; overvolle parkeerterreinen, files voor de stad en bomvolle terrassen! Maar ja: voor ons , als organisatie, natuurlijk het fijnste nieuws wat je kunt hóren!

Alvorens IKK Rejoice op het Abdijplein, en het Zoetermeers musicalkoor op de Markt, het eerste optreden verzorgde, was overal in de locaties het inzingen te beluisteren. Al lopend en fietsend konden voorbijgangers genieten door de openstaande deuren.

In totaal 89 koren hebben op zaterdag 194 optredens verzorgd!

image004

 

De verdeling was ook anders dan voorgaande jaren; voor het eerst waren er meer religieuze dan klassieke koren te beluisteren, en dat is wel een unicum. Gelukkig hadden we dit jaar, met medewerking van de Middelburgse horeca, twee extra buitenpodia staan, te weten op Plein 1940-45 en op het Damplein.

De verdeling in koorsoort dit jaar was als volgt:

Gevarieerde koren

35

Klassieke koren

11

Populaire koren

28

Religieuze koren

15

Vanwege de festiviteiten in Middelburg rond 800 jaar stadsrechten van de stad, waren er gasten uit Sint-Niklaas , België, omdat deze stad óók dit jaar 800 jaar stadrechten heeft. Er waren 300 Belgische gasten meegekomen en na overleg met de gemeente Middelburg, hebben we ook een koor uit Sint-Niklaas uitgenodigd om naar Middelburg te komen.   Voix-Lá heeft aan deze uitnodiging gehoor gegeven en heeft in de Gasthuiskerk en de Doopsgezinde kerk een optreden verzorgd.

Optredens met klasse!

image009 image011

 

Op 23 locaties hebben we ouwe getrouwe-, frisse starters-, jubilerende-, niet helemaal voltallige-, uitbundige-, niet te stoppen zangers gehoord.

Vanuit Groningen reisde een klein herengezelschap met de naam RISQ voor het eerst naar ons toe; ik hoorde ze in de Kloostergangen Crypte, waar ze net als het ons vertrouwde BrosZ, in de sfeervol verlichte ruimte zonder begeleiding een prachtig programma verzorgden.

image013 image015

 

We hebben geconstateerd, deze editie, dat de kwaliteit van de koren, hand over hand toeneemt en dat is een opsteker voor iedereen!
Het is niet de insteek van de organisatie maar wel een mooie bijkomstigheid.
Dat koren slagvaardig zijn dat wisten we; maar wát een leuke verrassing dat achter de piano bij Popkoor You Name It! onze eigen commissaris van de Koningin; Han Polman zat! Hard werken geblazen !

Wie óók heel hard moesten werken waren de mensen van Tjoonk,

image017 image019
image021 image023

het blijft voor hen continue opletten wanneer er zang en muziekinstrumenten samen tot een goed geheel worden gemixt. Dat er dan wel eens even gewacht moet worden is begrijpelijk, niet leuk, maar gelukkig hebben ze alle stoornissen slagvaardig kunnen verhelpen, en we zijn blij dat koren daar begrip voor hebben!

image025 image027

 

Ook de werkgroep voor het festival streeft er naar alle koren van dienst te kunnen zijn, maar er blijven toch altijd onvoorziene zaken voorbij komen, die we niet kunnen verhelpen. Voorbeeld was dat er in een locatie ineens een elektrische piano stond in plaats van de gebruikelijke akoestische; die bleek vervangen. Maar daar tegenover stond er op het podium van het Abdijplein een práchtige rode vleugel in plaats van een elektrische piano. Kortom, het blijft verrassen, ook voor ons !

image029

                                  

De afsluiting met Scharretjoe, die vorig jaar wegens ziekte moesten afzeggen was weer een fééstje, getuige de polonaise bij het laatste lied  image031

image033

     

Het feestelijke karakter van Middelburg VÓLkoren maken we met zijn allen: organisatie, geluidstechnici, sjouwers en bouwers, zangers en dirigenten, gastmensen en vrijwilligers (die van a naar b met kleine boodschappen worden gestuurd), Hanny Mallekote met haar mooie versierselen voor het haar van de gastvrouwen, publiek en horeca kortom we hebben allemaal bijgedragen aan het welslagen van deze 19de editie van ons festival !

 

 

Zondag 4 juni
Het zonnetje dat op zaterdag aan de hemel was verschenen bleef op de zondag gelukkig hangen en hield de wolken in bedwang. Terwijl op het Abdijplein de openlucht kerkdienst nog gaande was, streken elders in de centrum al vele vroege vogels neer op de terrasjes voor een lekker bakje koffie. Koorleden die soms een lange reis achter de rug hadden naar de Zeeuwse hoofdstad en zich verheugden op een mooie muzikale middag. En dat werd het! Het aantal koren op de zondag lag dan wel een stuk lager dan voorgaande jaren, maar dat mocht de pret niet drukken. Vanwege het Pinksterweekend hadden veel deelnemers ook in de loop naar het weekend afgezegd, maar dat creërde juist weer extra mogelijkheden voor de koren die wel acte de présence gaven. En dus prijkten er 49 koren op het programma die met elkaar een gevarieerd aanbod aan mooie zang brachten: 21 populaire koren, 19 gevarieerde koren, 7 klassieke koren en 2 religieuze koren. Met een vooruitziende blik hadden we het aantal locaties op de zondag teruggebracht naar 13 waardoor iedereen in (de buurt van) het gezellige centrum kon blijven.

 

Op het Abdijplein verzorgde popkoor Seaside Rendez-Vous uit Goes de aftrap van de tweede dag van, Middelburg VÓLkoren, ondersteund door hun geweldige band. Met hun optreden van een uur  werd meteen de toon voor een zonnig festival neergezet. Zaterdagcoördinator Thea Landman kroop deze dag, in verband met ziekte, in de huid van gastvrouw. Op gedecideerde en vrolijke wijze presenteerde zij de Abdij-koren, hetgeen haar zo beviel dat we haar waarschijnlijk vaker in die rol zullen gaan zien

image003 image001

 

 

In het centrum was het ondertussen al aardig volgestroomd met muziekliefhebbers, maar ook met toeristen die verbaasd bij de informatiestand kwamen vragen waar ze in beland waren. De meesten zagen het overigens als een leuk verrassend extraatje van hun vakantie en besloten meteen mee te genieten van de gezellige sfeer die het festival uitstraalde. Op de Markt en het Abdijplein was het Wereldmuziekkoor een mooie afwisseling van de popkoren die overwegend op deze podia optraden. De kleurrijke zangers en zangeressen uit Nijmegen schuwden het niet om een woordje over de grens te zingen en oogstten veel bewondering onder het publiek dankzij hun bijzondere liederen uit o.a. Rusland, de Balkanlanden en Afrika. Het enige smetje op het optreden was het koorlid in de rolstoel die helaas niet bij haar maatjes op het podium kon staan. Niet leuk! De werkgroep is hier nu in ieder geval van op de hoogte zodat er de volgende keer rekening mee gehouden kan worden.

image005

 

De twee nieuwe buitenpodia van VOL-koren Middelburg bleken ook op zondag zeer succesvolle locaties. Niet alleen op Plein 1940-1945, maar ook op het Damplein waren de stoeltjes continue bezet en konden voorbijgangers niet langs lopen zonder letterlijk even stil te staan bij alle leuke prestaties op het podium. Musicalgroep Papillon uit Middelburg, die op het laatste moment nog aan het programma was toegevoegd, wist de aandacht te trekken door hun bijzondere presentatie. Nadat de slapende leeuw bezongen was, werd een koorlid uitgenodigd om even op een stoel plaats de nemen. “Ga zitten want ik wil eens met je praten…”. Terwijl de rest van het koor razendsnel de junglekleding verwisselde voor groene en roze accessoires voelden de toehoorders al aankomen waar het naar toe ging: Doe Maar! De medley met de voor iedereen bekende liedjes werd uitbundig meegezongen.

image007 image009

 

 

Ook in de binnenlocaties was het weer smullen geblazen. De sfeervolle Kloostergangen en Abdij crypte stonden bomvol liefhebbers van vocal groups met a capella zang, of koren met alleen pianobegeleiding. De geweldige akoestiek zorgde voor zuivere, oorstrelende samenklanken van o.a. Mooche (Boxtel) en Gospel Unlimited. Met slechts één instrument, hun stem, werden prachtige nummers ten gehore gebracht, van ingetogen religieus tot mooie popballads. Een genot om naar te luisteren, en dat geldt uiteraard voor alle groepen die op deze bijzondere plek hun passie voor het zingen konden delen met toehoorders

image013 image011

 

Het was druk op zondag, heel druk zelfs. Bij de Koorkerk ontstonden zelfs idool-achtige situaties: lange rijen vóór de ingang. Uit veiligheidsoverwegingen  mocht hier een gelimiteerd aantal bezoekers naar binnen en zo kon het dus gebeuren dat je geduldig moest wachten totdat er weer iemand naar buiten kwam. De stewards hielden de tel bij en waren niet voor smeekbedes of omkopingen vatbaar. ;-) Iedereen op zijn/haar beurt naar binnen, te laat bij de kerk was pech.
Voor de koren die hier moesten zingen, was dit natuurlijk een enorme eer. Hoe vaak maak je tenslotte mee dat mensen speciaal voor jou in de rij staan? Bij de plaatselijke koren Lezzom, Koor AllerTijden en popkoor X-stream moesten we hierdoor helaas ook wel veel fans teleurstellen. Niet iedereen heeft hun favoriete koor kunnen bewonderen, tenminste niet op 4 juni in de Koorkerk. Niet iedereen heeft dus ook meegemaakt dat X-stream de mensen uit de kerkbanken kreeg. Uit betrouwbare bron vernamen wij dat het dak eraf ging bij dit swingende, kleurrijke koor!

image015 image017

 

Dat Zeeuwen wel een feestje kunnen bouwen bewees ook het NL 50+ koor De Zilvermeeuwen weer dit jaar. Bij binnenkomst in de Hofpleinkerk kreeg je direct iets mee van de gezelligheid: “Marina, Marina, Marina, kom dans nog een keertje met mij…”. Gedanst werd er dan wel niet, maar het publiek deinsde wel vrolijk heen en weer, en zong uit volle borst mee.

image019

 

Op datzelfde moment werd in de Doopsgezinde kerk juist aandachtig geluisterd naar de zangers en zangeressen van Zezam uit Zevenbergen, die met hun loepzuivere ballads de menigte muisstil kregen. In Verpleeghuis Willibrord zat het even tegen met de boxen toen Nameless uit Emmeloord aan de beurt was, maar werd heel flexibel de moderne techniek ingeschakeld: geluid via de mobiel. Hoe makkelijk kan het toch zijn! Dat de zeskoppige Vocalgroup zich hierdoor niet van de wijs liet brengen, bewees hun mooie, kleine geluid waarmee zij de aanwezigen overrompelden.

Dit bewijst maar weer hoe gevarieerd het programma van VOL-koren eigenlijk is. Iedereen kan naar eigen wens en behoefte koren uitzoeken en bezichtigen. De koren die in dit verslag genoemd worden zijn uiteraard slechts enkele voorbeelden uit een uitgebreide, geweldige line-up met hoog niveau aan zang en presentatie. Er was het hele weekend heel veel moois te zien en horen!

image023 image021

 

Ook de jeugd was weer vertegenwoordigd en dat mag wat ons betreft de komende jaren eigenlijk best wel meer worden. Tienerkoor Amee-Zing uit Made was dit jaar de hele middag te vinden in het sfeervolle Hofje onder de Toren. Samen met het duo Bright Light waren zij bereid om de opengevallen gaten te vullen, waarbij zij elkaars optredens afwisselden. Leuk verhaal bij het Hofje bracht het Belgische mannenkoor “De Kerels” met zich mee. Dit oudste mannenkoor uit Vlaanderen had toevallig op 4 juni een koorreis naar Middelburg georganiseerd. Zij vielen met hun neus in de boter toen bleek dat er een korenfestival was en waren zeer verrast toen hen ook nog een mogelijkheid gegund werd om op te treden. Op deze manier konden de zangers dubbelop genieten van Middelburg, en Middelburg weer van hen!

 image025

 

Aan alles komt een eind, zo ook aan deze 19e editie van Middelburg VÓLkoren. In zijn afsluitingswoord was burgemeester Bergmann vol lof over de organisatie, de geweldige sfeer in zijn stad, de deelnemende koren, het leuke publiek en het spontane gezang op straat. Hij had nog een laatste wens, namelijk dat iedereen nog één keer de longen uit het lijf zou zingen. Lange Jan mocht niet meer te horen zijn op het Abdijplein. Inge Rambags, dirigente van Pop-Up uit Oud Beijerland wist daar wel raad mee. Met veel flair en enthousiasme kreeg zij, samen met de enthousiaste koorleden en band van Pop-Up, het volle plein op de been en kreeg ook de zondag het gewenste swingende slot.

image029 image027

 

Het feestelijke karakter van Middelburg VÓLkoren maken we met zijn allen:  organisatie, geluidstechnici, sjouwers en bouwers, zangers en dirigenten, gastmensen en vrijwilligers (die van a naar b met kleine boodschappen worden gestuurd),  Hanny Mallekote met haar mooie versierselen voor het haar van de gastvrouwen, publiek en horeca  kortom we hebben allemaal bijgedragen aan het welslagen van deze 19de editie van ons festival !
Op de site van Middelburg VÓLkoren stromen de foto’s binnen, op Facebook staan filmpjes en foto’s, de mail word overspoeld met complimenten en bedankjes  van de deelnemende koren dus: geniet allemaal gezellig na!

 

 

image036