Zaterdag 4 juni
Eindelijk, na twee jaar alles te moeten afzeggen vanwege corona, mochten we vanaf afgelopen voorjaar weer zingen! Niet meer achter de computer of anderhalve meter uit elkaar, maar gewoon weer in de rij,
naast elkaar en doen waar we zoveel plezier aan beleven: ZINGEN!
We startten op zaterdag met het beste festivalweer dat je kunt hebben; zonnetje, beetje wind en gematigde temperatuur. Ideaal voor ons allemaal. Al werd het in de loop van de middag op de Markt wel een beetje “blommig” zoals we dat op z’n Zeeuws zeggen.
Al om half negen stonden alle vrijwilligers klaar om aan de slag te gaan. Toch wel spannend na twee jaar, maar ook al zijn de vrijwilligers nog zo vroeg; koorleden lopen al ruim vóór ze moeten inzingen door de stad. Dat levert al gezellige drukte op. En ja: dan moet er wel eens even gewacht worden. Overal strijken mensen neer, en dat is zo’n leuk gezicht! Het geeft zoveel energie na al die maanden van voorbereiding: we waren er helemaal klaar voor.
Om 12.00uur startten er op 23 locaties koren: de 24ste editie van Middelburg VÓLkoren was een feit!
Een programma dat zou duren tot 18.00 uur. In totaal waren er 69 koren op deze dag.
Het programma was een feestje om uit te kiezen; popkoren, mannenkoren, vrouwenkoren, Nederlandse, Belgische, Duitse koren, kleine ensembles, grote gezelschappen, mooie klassieke zang, meezingers, lekkere beats, kortom alle soorten zang om héérlijk te genieten.
En wat een feest hebben al die zangers er van gemaakt. Vooraf waren er koren die bang waren dat de korte voorbereidingstijd hen parten zou spelen maar daar hebben wij weinig van gemerkt.
Het was werkelijk overal zó gezellig en het trok zoveel publiek dat de Koorkerk nogal eens bezoekers moest teleurstellen; vol is vol! We zagen dat onder andere bij Cantare en bij het Brugs Vocaal ensemble.
In de Doopsgezinde kerk zorgde het Zeeuws Byzantijns koor Sretenieje voor een volle kerk; er kon geen mens meer bij.
Het Christelijk Samengesteld mannenkoor Zeeland had in de Nieuwe kerk heel veel bezoekers, dat zegt iets over de kwaliteit van de koren op ons festival.
Cantiamo uit Delft zorgde voor prachtige zang, wat zijn het toppers! Heel veel lof van bezoekers en gastvrouw. Bachkoor: alleen maar lovende opmerkingen van publiek!
Bij de Muziektent aan het Park Molenwater lagen mensen in het gras te genieten in de zon van popkoren. Een heerlijke plek. Nog geen 50 meter daarvandaan zongen er koren in de foyer van de Stadsschouwburg met achter hen de Koepoort als omlijsting.
De Loswalklinkers namen de rondvaartboot en lieten hun zang over het water schallen.
Er werden jubilea gevierd, al dan niet wat uitgesteld, door Capella Veerensis, Sretenieje, Rejoice, Intercession, Liedertafel Echo der duinen, Brugs Vocaal ensemble en Zanggroep Melody.
We moesten wennen aan een nieuwe naam voor de Vlissingse Oratorium vereniging, zij heten nu Zeeuws Concertkoor. Dat zorgde hier en daar voor verwarring.
We misten Popkoor Rise and Shine; zij zijn al jaren te horen op ons festival maar hun dirigente kwam een week er voor ongelukkig ten val. We hopen dat ze volgend jaar weer van de partij zijn.
Tilburgs mannenkoor St.Caecilia was een genot om aan te horen, zoveel bezoekers zijn lovend over hun optredens!
In de verzorgingshuizen St.Willibrord en het Gasthuis hebben bewoners genoten, we zijn zó blij dat koren de moeite nemen om ook op deze locaties te willen zingen! Wij brengen het festival naar hen toe omdat zij zelf niet meer in de gelegenheid zijn om te komen. Deze organisaties bieden hun locatie gratis aan en zorgen zelf voor een gastvrouw.
Op de Markt zorgden de koren voor volle stoelen en terrassen, mensen bleven zitten om van al dat moois te genieten. Grappig was dat op sommige plaatsen koren niet konden laten om tijdens de koffie ook nog even door te zingen. Het droeg bij tot een fijne, gezellige sfeer in de stad.
Het is teveel om alle koren hier te noemen maar lest best: Koor4Fun uit Naaldwijk.
Zij verzorgden de afsluiting op de Markt. Heerlijk meezingen! Dat is voor de organisatie én bezoekers de kers op de taart. Queen kwam voorbij, Que Sera Sera vond veel bijval en hun afsluiter “Thank you for the music” was heel toepasselijk!Zij namen iedereen mee bij de afsluiting en wel zodanig dat we eigenlijk nog geen zin hadden om naar huis te gaan. Ze hebben twee toegiften gegeven en uiteindelijk vroeg de gastvrouw aan het publiek om in polonaise de markt te verlaten. En het gebeurde, fantastisch!
Einde van een heerlijke (zang) dag!
Toch meegevallen…
Zondag 5 juni 2022
Was het zaterdag prachtig weer, voor de zondag was de weersverwachting onveranderlijk slecht: onweer, wind en veel regen… Nog op zaterdagavond probeerden we toestemming te krijgen om de optredens van de Vismarkt (openlucht, onbeschut) te verplaatsen naar de Graanbeurs, maar dat lukte niet: het stond niet in het Veiligheidsplan.
Zondagmorgen 9.00 uur – de verwachting nog steeds ongunstig, inmiddels code geel – besloten we alle koren die buiten zouden optreden te bellen en te wijzen op het risico dat de buitenoptredens vanwege het weer stopgezet zouden kunnen worden. Vijf koren besloten daarop niet te komen – de andere (waarvan sommige al in de bus op weg naar Middelburg) namen de gok en kwamen gewoon.
Die gok viel goed uit: om 10.30 uur trok een onweersbui over de stad, maar daarop werd het droog met af en toe wat lichte regen. De werkgroepleden hielden angstvallig de buienradar in de gaten, maar zagen de grootste buien langs Middelburg heen trekken.
De werkgroep zorgde dat alles klaar stond om tijdig met de optredens te kunnen beginnen. Met behulp van een groep scouts kwamen op de buitenlocaties overal stoelen te staan, behalve op de Vismarkt: daar bleven door de afzeggingen zo weinig optredens over dat we die verplaatsten naar Plein 1940, zodat er weinig hinderlijke gaten in het zangrooster vielen.
En zo gingen we om 12.00 uur van start. Met nog maar 38 koren, maar zij maakten er wel iets moois van! Wat opviel: veel kleine ensembles op de zondag – 17 koren telden slechts 20 leden of minder, 5 ervan kwamen zelfs niet aan de 10 leden… Maar om met zo’n klein groepje vierstemmig te zingen, toon je wel lef! En die lef werd door de kenners gewaardeerd, want hun concerten trokken veel bezoekers.
Zoals alle optredens trouwens: de bezoekers lieten zich niet ontmoedigen door dreigende luchten, al toonden ze wel een voorkeur voor de binnen locaties… Niet alleen de koren hadden smachtend uitgekeken naar de tijd waarin weer vrijuit gezongen kon worden. En zo kreeg het festival ook een hoog reünie-gehalte, waarop koorliefhebbers elkaar weer eens zagen.
Er viel veel gedenkwaardigs te beluisteren. Bij de rondvaartboot vierde het Westkappels koor (met corona-vertraging) z’n 100-jarig bestaan – onder een grote parasol, zodat de prachtige klederdracht niet verregende. Ook mooi aangekleed was trouwens LVkorisNL, een koor van overal in ons land verspreid wonende Letten, die prachtige vertolkingen brachten van Letse muziek.
Maar ook koren uit onze regio kwamen tot gedenkwaardige prestaties denk aan Lezzom en het excellerende Cantare. En natuurlijk aan de vrolijke noten van het hilarisch duo De Freesia’s. Vocalgroup Sententia bezorgde ons een wereldprimeur: zij traden voor de allereerste keer op en gaven daarmee direct hun visitekaartje af!
De koren op de buitenpodia hadden het moeilijker toen het ging regenen: op het Abdijplein stond het publiek nog redelijk droog onder de bomen, maar op de Markt en Plein1940 hielden de volhouders het enkel droog onder de plu… Waar overigens het enthousiasme van de koren niet onder leed. Pop-Up verzorgde spetterende optredens op het Abdijplein en Con Forza wist de Markt toch vol te zingen!
De kleine groepen vierden hun feestje in de gedenkwaardige tapijtenzaal van het Zeeuws Museum, maar ook in de St. Antoniuskerk met zijn prachtige akoestiek en in De Drvkkery, waar de koren het publiek diep in de ogen kon kijken.
In de Petrus-&Pauluskerk stonden zoals gewoonlijk diverse gospelkoren geprogrammeerd en nam dirigent Moritz Benschop na tien jaar afscheid van Nova Melodica. De koren die in de Zeeuwse Concertzaal mochten zingen, waren wederom lovend over de geweldige zaal. En De Spot maakte zijn naam als plaatselijke poptempel volledig waar…
Toen het aan het eind van de middag droog werd, kon Pop4Shore (uit Katwijk) toch nog een prachtige punt achter ons festival zetten. Tot tegen zessen wisten ze honderden toeschouwers aan zich te binden, waarbij hun dirigent het publiek enthousiast stimuleerde mee te zingen. En zo was ons festival toch weer een feestje geworden…
Maar het meest gedenkwaardige moment heeft het publiek gemist: toen Ton Zimmerman, penningmeester van het festival, zijn emmertje met daarin de opbrengst van de collectes naar zijn auto wilde brengen en het hengsel van de emmer het begaf. Geld moet rollen, maar Ton stortte zich erop om te voorkomen dat er ook maar iets verloren zou gaan. Overigens: ook uit die collectes bleek de dankbaarheid van het publiek – een recordopbrengst, dus volgend jaar komt er weer een editie… En dan zien we u graag weer!