Het grootste en leukste koorfestival
in Zuid-West Nederland

 facebook  instagram57

Editie 2023 - Jubileum 25 jaar

Terugblik Middelburg Volkoren zaterdag 3 juni 2023

Op zaterdag starten we met een grote groep vrijwilligers voor de vijfentwintigste versie van Middelburg VÓLkoren. Het weer was fantastisch en iedereen had er natuurlijk weer zin om van deze jubileumuitvoering een perfecte aflevering te maken.
Met het opbouwen verliep alles bijna perfect, jammer genoeg had de uitbater van één locatie nog niet nagedacht over de plaats van het podium. Bij het afleveren van de spullen hebben we voor hem de knoop doorgehakt en het podium laten opbouwen in de tuin van de locatie, gezien het weer een perfecte keuze. Alle koren, die op deze locatie hebben gezongen, waren vol lof.
Gelukkig konden we om 12.00 uur starten met 71 koren op het programma, verdeeld over 22 locaties. We hadden een druk programma, ondanks het feit dat in de laatste week voor het festival we, jammer genoeg, toch nog een bericht van afzegging hebben gekregen.
Het programma was, zoals gewoonlijk, een mix van popkoren, mannenkoren, vrouwenkoren, Nederlandse, Belgische koren, een Zweeds koor, kleine ensembles, grote gezelschappen, mooie klassieke zang, meezingers, lekkere beats, kortom alle soorten zang om héérlijk te genieten.

 

image001

 

Nieuw in de programmering was dit jaar 15 minuten wisseltijd tussen de optredens en een speeltijd van 30 minuten. Op de hoofdpodia was de netto speeltijd 45 minuten. Deze programmering geeft enorm veel rust, koren kunnen rustig wisselen en inzingen. Voor het publiek is er voldoende tijd om zich weer naar een volgend optreden van het programma te verplaatsen.

Positieve punten in het programma waren het gebruik van de muziektent in het Park Molenwater en de Graanbeurs op de Dam. De nieuwe opstelling van het podium op Plein 1940, was ook een goede keuze. De horeca kon zijn terrassen blijven gebruiken terwijl de optredens op een mooi groot podium uitgevoerd konden worden. Het enige puntje van kritiek was het zon doorlatende dak!!
Een negatief punt voor de zaterdag was het niet beschikbaar zijn van de Zeeuwse Concertzaal, welke door onduidelijke redenen ineens niet beschikbaar was voor Middelburg VÓLkoren. Hierdoor was het niet mogelijk om de grotere koren op de wachtlijst te programmeren.

Een absoluut cadeautje voor het festival was het optreden van het Maria Magdalena Kamerkoor uit Stockholm, Zweden. Door de grootte belangstelling hebben we de toegang tot de beide locaties moeten reguleren, mensen stonden buiten de locaties te wachten tot er een plaatsje vrij kwam.
Een absoluut feestje was het meezingfestijn op het Abdijplein welke door de organisatie van Middelburg VÓLkoren aan de Middelburgse bevolking is aangeboden in verband met de vijfentwintigste editie van ons festival. Beide koren, Scharretjoe en Popkoor X-stream hadden elkaar gevonden in een mix van oude meezingers en hedendaagse popnummers, waarbij het vele publiek de gelukkige winnaar was van deze samenwerking. Wellicht een optie om dit mooie initiatief in een jaarlijks terugkerend evenement te laten groeien.

 

image003

 

image005


 

Verslag zondag 4 juni 2023

Wat een feest was het!

Ook de zondag van de 25e editie van Middelburg VÓLkoren! is geweldig verlopen. Iedereen was na de zonnige zaterdag en de feestelijke meezingavond goed in de stemming. Ook zondag deed de zon weer flink zijn best en liep de temperatuur bij zangers en publiek af en toe flink op. Gelukkig bracht de wind later in de middag de nodige verkoeling.
De werkgroep had op zondagochtend met hulp van de scouts weer alle buitenlocaties ingericht, met vlaggen, borden, statieven en stoelen. En alle gastmensen stonden buiten en binnen weer op tijd klaar om de koren, die al vroeg wilden inzingen, welkom te heten. Op de meeste plekken gingen de optredens om 12.00 uur van start. Enkele locaties startten wat later in verband met kerkdiensten.

Er hebben 64 koren op 20 locaties in totaal 118 optredens verzorgd. Bij de grote koren op de Markt en het Abdijplein duurden de optredens 45 minuten, op de overige locaties 25 - 30 minuten. Tussen de optredens was steeds een kwartier ingepland, zodat de koren tijd hadden voor het inregelen van de techniek en het publiek rustig van het ene optreden naar het andere konden lopen.
Natuurlijk ook door het mooie weer waren de buitenlocaties druk bezocht. Bij de muziektent op het Molenwater en op de Vismarkt swingden en stampten velen mee met de rockers van Pocket Rock!t en Metallikoor. De Vismarkt kleurde rood - wit door de schoten uit het confettikanon van de rockende mannen, die zich buiten de hekjes in de hoek van het plein hadden opgesteld. Iedereen op de terrassen van St. John - speciaal voor de gelegenheid op zondag open - genoot met volle teugen mee!

De jeugd was vertegenwoordigd door de Musicalclass van het Scheldemond College, die zich liet zien en horen op Plein 1940 en in de Graanbeurs op het Damplein. Onder de enthousiaste leiding van Marcela Simons vertolkten ze nummers uit verschillende musicals, soms nog wat aarzelend, maar met hun talent en veel oefenen komen ze er wel!

Speciale buitenoptredens waren er op de Markt van het Freedomkoor Zeeland, dat nog geen jaar bestaat, maar al heel wat betekenisvolle nummers op het repertoire heeft staan. En van Oud Bruin en Jong Belegen op de rondvaartboot, die ook dit jaar met veel plezier een normale vaart inruilde voor een muzikaal optreden, dat door velen vanaf de kades in Middelburg werd gevolgd.
Naast de bekende binnenlocaties deed dit jaar ook de Kloveniersdoelen mee: een historische en sfeervolle locatie, die zeer geschikt blijkt voor de wat kleinere koren, zoals de Vocalgroups Lips en NRG. Ook alle andere binnenlocaties stroomden gedurende de dag lekker vol. Zo was het Gasthuis, nadat de lunch voorbij was, steeds goed bezet, met een publiek dat duidelijk genoot van alle verschillende optredens. Het publiek wist de kleine en grote kerken, de Concert- en Gehoorzaal en de Spot ook goed te vinden.

Aan het eind van de middag gingen de twee Freesia’s na hun twee binnenoptredens in de Drukkerij en het Museumcafé in hun mooie kostuums en met hun vette accent buiten op het Abdijplein nog even lekker door met het vermaken van het publiek.

En toen was het kwart over vijf, tijd voor een praatje van de voorzitter en een bedankwoordje aan de organisatie door de stadsomroeper van Middelburg. Het Abdijplein was inmiddels volgestroomd met koren en publiek voor de eindafsluiting door het 70 leden tellende koor EBSK Bittere Tranen. Tranen waren gelukkig nergens te bekennen, wel veel vrolijke gezichten. De smartlappenmedleys en klassiekers zoals ‘De lichtjes van de Schelde’ en ‘Troela mijn Troela’ werden door een vol Abdijplein uit volle borst meegezongen. Met ‘De klok van Arnemuiden’ als toegift werd de zondag afgesloten en was de 25e editie van Middelburg VÓLkoren! (helaas) voorbij. Op naar de 26e! We hebben er nu al weer zin in. En het publiek ook, getuige de goed gevulde collectebussen en de vele QR-donaties!

 

zonimage001
Team MVK 2023